کد خبر: 1306422
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۰
سیدطه‌حسین مدنی*

عضویت در NPT برای کشور‌های عضو یکسری محدودیت‌ها در زمینه فعالیت‌های غیرصلح‌آمیز ایجاد کرده است، اما در قبال این محدودیت‌ها، کشور‌های عضو باید از کمک سایر کشور‌ها در توسعه فعالیت‌های صلح‌آمیز و حفاظت از تأسیسات هسته‌ای برخوردار شوند. توسعه زیرساخت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای به عنوان یک منبع پاک و نامحدود انرژی برای ایران بسیار حیاتی است. کشور هم از منظر رفع ناترازی‌هایی که با آن مواجه شده و هم از نظر کاهش آلایندگی و انتشار کربن، به انرژی هسته‌ای نیاز دارد. برای توسعه انرژی صلح‌آمیز اتمی، قرار است تا پایان برنامه هفتم توسعه، واحد دوم و سوم نیروگاه اتمی بوشهر راه‌اندازی و تولید برق اتمی از هزار مگاوات به ۳ هزار مگاوات و با اضافه شدن چند پرژوه دیگر در سواحل مکران و شمال، تا سال ۱۴۲۰ کل برق اتمی ایران به ۲۰ هزار مگاوات برسد. هر نیروگاه اتمی مشابه نیروگاه بوشهر، سالانه یک میلیارد یورو صرفه‌جویی در مصرف سوخت‌های فسیلی برای کشور به همراه خواهد داشت. علاوه بر حوزه انرژی، فناوری هسته‌ای برای ما در زمینه‌های کشاورزی و درمانی هم کاربرد‌های 
حیاتی دارد. 
بنابراین در چنین فضایی و با توجه به مزایای بی‌شماری که فناوری هسته‌ای برای اقتصاد و سلامت کشور به دنبال دارد، ما بیش از پیش به توسعه این فناوری نیازمندیم. رژیم صهیونیستی و امریکا با هدف ایجاد محدودیت‌های جدی برای توسعه ایران به دنبال تعطیل‌شدن هرگونه فعالیت هسته‌ای در ایران هستند و مقامات کشور هم در این خصوص اعلام کرده‌اند «فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای موضوع قابل مذاکره‌ای نیست.»
کشور‌های عضو NPT تعهد می‌دهند، محدودیت‌ها و نظارت‌های مربوط به عدم تولید سلاح هسته‌ای را بپذیرند و این معاهده برای آنها چنین محدودیت‌هایی را به دنبال دارد. اما از طرف دیگر همه کشور‌های عضو متعهد می‌شوند، در توسعه فعالیت‌ها و حفاظت از تأسیسات و زیرساخت‌های هسته‌ای صلح‌آمیز به یکدیگر کمک کنند. متأسفانه کشور‌های عضو NPT به این تعهدات خود در قبال ایران پایبند نبوده‌اند، در این مدت که رژیم جنایتکار و کودک‌کش صهیونیستی و امریکا بدون هیچ ملاحظه‌ای نسبت به ایجاد آلودگی اتمی، به تأسیسات هسته‌ای کشور حمله کرده‌اند، هیچ‌کدام از این کشور‌ها در قبال این جنایات و حملات اقدامی از خود نشان نداده‌اند. جالب آنجاست که خود امریکا هم عضو این پیمان است و به گفته عراقچی، این کشور «با حمله به تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، مرتکب نقض فاحش منشور سازمان ملل، حقوق بین‌الملل و معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) شده است.»
کشور‌های عضو NPT نه تنها به تعهدات خود در قبال ایران پایبند نبوده‌اند بلکه از طرف دیگر، «رافائل گروسی» رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اظهارات اشتباه خود درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران، دستاویزی برای رژیم صهیونیستی و امریکا ایجاد کرد و بعد هم خیلی راحت عنوان کرد، در این خصوص اشتباه کرده است. البته ایران هم نشان داد درقبال این حملات دست و پا بسته نیست و با پشتوانه مردمی و تکیه به قدرت دفاعی خود، این پایگاه نظامی متشکل از وحشی‌ترین افراد عالم که دست به کودک‌کشی و جنایت می‌زند را به سزای عمل خود رساند و توانست آتش‌بس را به این رژیم تحمیل کند. امام علی (ع) فرموده‌اند «رُدَّ الْحَجَرَ مِنْ حَیثُ جاءَکَ فَاِنَّهُ لا یُرَدُّ الشَّرُّ اِلاّ بِالشَّرِّ؛ [غرر الحکم، ح ۵۳۹۴.]سنگ را به همان سمتى که از آنجا پرتاب شده است، برگردان، زیرا بدى، جز با بدى، دفع نمى شود.» بنابراین در شرایط فعلی و با توجه به کاربرد غیرنظامی سایت‌های هسته‌ای ایران و حمله مشترک رژیم صهیونیستی و امریکا، علاوه بر اهداف نظامی و غیرنظامی امریکا، رآکتور هسته‌ای دیمونا می‌تواند یک هدف مشروع برای ایران باشد. 
ایران باید توسعه زیرساخت‌های تولید برق هسته‌ای را با لحاظ کردن حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی و امریکا به تأسیسات صلح‌آمیز پیش ببرد. در این خصوص حرکت به سمت میکرورآکتور‌های هسته‌ای به عنوان یک گزینه ایمن‌تر در برابر حملات نظامی می‌تواند راهگشا باشد. جدا از این موضوعات، یکی از مسائل قابل توجه در وحشی‌گری‌های رژیم صهیونیستی، حملات هدفمند این رژیم به تأسیسات تولید گاز پارس جنوبی است. بر هیچ‌کس پوشیده نیست که این تأسیسات هیچ جنبه نظامی نداشته و بخش عظیمی از گاز تولیدی در این منطقه، صرف تولید برق و مصرف داخلی می‌شود. این حملات نشان می‌دهد، رژیم صهیونیستی به طور هدفمند قصد دارد به مردم آسیب بزند و با ایجاد اختلال در تولید گاز‌وبرق، زندگی مردم را با مشکلات عمیق و بلندمدت مواجه کند. همه این اقدامات وحشیانه به بهانه جلوگیری از تولید بمب اتم انجام می‌شود. سؤال اینجاست که تأسیسات و زیرساخت‌های انرژی کشور چه ارتباطی به تولید بمب اتم دارد که از سوی این رژیم در معرض حمله قرار گرفته است؟ همچنین اگر ایران تاکنون به سمت تولید بمب اتم نرفته به خاطر این بوده که بمب اتمی در دکترین دفاعی ایران جایگاهی نداشته است، اما رژیم صهیونیستی و امریکا با این رفتار خود ممکن است برای ایران راهی جز تغییر این دکترین باقی نگذارند. جامعه جهانی هم در این خصوص با ایران رفتار صحیحی نداشته است. به طوری‌که در مجامع بین‌المللی از یک طرف به ایران برای کاهش تولید کربن فشار می‌آورند و از طرف دیگر در موضوع هسته‌ای به عنوان یکی از مهم‌ترین راهکار‌های کشور برای کاهش انتشار کربن هیچ همکاری نمی‌کنند. 
مجلس شورای اسلامی با رأی بیش از ۹۹ درصدی نمایندگان حاضر در صحن، طرح تعلیق همکاری‌های ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تصویب کرد. طبق مصوبه مجلس در طرح تعلیق همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مأموران آژانس حق ورود به کشور برای بازرسی را ندارند مگر اینکه امنیت تأسیسات هسته‌ای و فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای کشور تضمین شود و این هم منوط به موافقت شورای عالی امنیت ملی است. مجلس در مصوبات خود مجازاتی برای کسانی که اجازه ورود مأموران آژانس به کشور را می‌دهند هم تعیین کرده است. این تعلیق همکاری ممکن است، مقدمه خروج کامل یا عقیم‌سازی NPT باشد. خروج از این معاهده می‌تواند با استناد به ماده ۱۰ این پیمان صورت بگیرد. در این ماده عنوان شده «هر دولتی باید حق داشته باشد در اجرای حاکمیت ملی خود در صورتی که احساس کند موارد فوق‌العاده‌ای در رابطه با موضوعات این پیمان، منافع حیاتی کشورش را به مخاطره انداخته است، از پیمان خارج شود.» خوشبختانه مردم در وقایع اخیر ثابت کردند، حاضر نیستند کوچک‌ترین لبخندی به یک رژیم وحشی مثل اسرائیل و قماربازی مثل ترامپ و دولت جهان‌خوارش بزنند. معدود افرادی هم که در حال خیانت به کشور هستند، روی‌شان سیاه است و مردم ایران اینها را نخواهند بخشید. امیدواریم آینده‌ای درخشان پیش‌روی مردم صبور، فهیم و آزاده ایران باشد. وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ. بى‌شک، در [کتاب]زبور [داوود]پس از تورات [کتاب مقدس یهودیان]، نگاشته‌ایم که بى‌گمان، زمین را بندگان شایسته من به ارث خواهند برد. آیه ۱۰۵سوره انبیا
* رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند

برچسب ها: NPT ، توسعه ، هسته ای
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار